AquaBASE

Groningen- West Indische Buurt

Project in Beeld: Groningen-West Indische Buurt

Gemeente: Groningen
Locatie: West Indische Kade
Oppervlakte: ca. 520m2
Pakkethoogte: ca 30 cm
Waterberging: ca 60m3
Systeemvulling: EcoBASE Recyclage Mix
Uitvoering: Avitec, Robert Wijninga, Job Bolt
Voorbereiding: Tauw Nederland, Bregt Huizenga

Start Project: september 2024

De Gemeente Groningen is hard bezig om de stad klimaatadaptief te maken. Om de overlast tot een minimum te beperken begint Gemeente Groningen op plekken waar al werkzaamheden moesten plaatsvinden. Een van deze plekken is de West-Indische Buurt: hier moest de riolering vervangen worden en dit wordt nu gecombineerd met verschillende klimaatadaptieve maatregelen. Er komen in de wijk zo’n 21 wadi’s, verschillende groene parkeerhavens, onnodige bestrating wordt verwijderd en maakt plaats voor o.a. bomen, struiken, bloemen en kruiden.

Op de West Indische Kade/Surinamestraat van het project is eveneens gekozen voor de toepassing van AquaBASE als waterberging onder de groene parkeerplaatsen. Het hemelwater van de rijbaan wordt straks opgevangen middels de Tegra Kolken en wordt middels drains afgegeven aan het waterbergende pakket voorzien van EcoBASE Recyclage Mix.  Om “uitbuiking” van het pakket en daarmee spoorvorming te voorkomen is het pakket ingepakt met de DUO-C. Dit is een combinatie van een waterdoorlatend geotextiel en een geogrid die zorgt voor extra stabiliteit.

Net als in de rest van de wijk is voor het groenparkeren gekozen voor: De Gradient. Deze duurzame grastegel van Van de Bosch Beton bestaat uit 3-tal type stenen en biedt daarmee verschillende ontwerpopties. Daarnaast is het materiaal is gemaakt van Reduton®, met maar liefst 60% minder CO2 uitstoot dan regulier beton.

In 2023 is Avitec al begonnen met het project en met de realisatie van de AquaBASE op de West Indische kade komen ze in een afrondende fase. Mooi project geworden en de Gemeente Groningen is weer een stukje groener en klimaatadaptiever gemaakt.

Groningen- West Indische Buurt

Groningen- West Indische Buurt

Groningen- West Indische Buurt

Groningen- West Indische Buurt